Architect Nigel geeft tekst en uitleg over ontwerpkeuzes

“Gevoel van geborgenheid en rust, middenin de stad”

Hof van Saeys zal een nieuwe dynamiek geven aan Dendermonde. Het zal er aangenaam wonen zijn, midden in het groen en toch vlakbij winkels en horeca. Een nieuw stukje stad creëren, dat was het uitgangspunt van OYO Architects uit Gent. Architect Nigel Jooren geeft tekst en uitleg.

 

Wat was de basis van jullie visie op de ontwikkeling van de site?

“Op de site stond de voormalige abdijschool. Dat was een zwaar en hoog volume dat bovendien afgesloten was van de stad. Door bepaalde architecturale ingrepen hebben we een nieuwe straat geïntroduceerd tussen de Oude Vest en de Dijkstraat. Daardoor wordt de site weer toegankelijk voor de Dendermondenaar. Er wordt dus kwalitatieve openbare ruimte teruggegeven aan de stad, zeker nu ook ’t Vaardeken opengetrokken wordt. Op termijn wil de stad de Oude Vest verkeersluw maken. We hadden dan ook een gemeenschappelijke agenda.”

 

Een meerwaarde voor de bewoners én de omwonenden dus?

“Absoluut. Door op binnenstedelijke strategische plaatsen te verdichten, kan je een stukje nieuwe stad maken en daar spelen we op in. In Hof van Saeys komen er op het gelijkvloers niet alleen commerciële panden, maar ook een urban clinic die zal open staan voor verschillende gebruikers. Ook de horecafuncties zullen een meerwaarde zijn voor de Dendermondenaars. In combinatie met het opwaarderen van het openbaar domein is dit dan ook een voorbeeldproject als het gaat over kwalitatieve verdichting.”

Hoe zal Hof van Saeys eruitzien?

“We hebben in het ontwerp abstractie gemaakt van wat er in de stad aanwezig is. De baksteenarchitectuur met verschillende tinten verwijst naar de Sint-Egidiuskerk. De afwisseling van verschillende tinten maakt dat dit een project op mensenmaat is. Met de warme elementen in de leefruimtes en de houten bekleding van de terrassen creëren we een gevoel van geborgenheid en rust.”

Het ontwerp wordt ook gekenmerkt door heel wat groen.

“Op alle terrassen en daken is biodiversiteit gecreëerd met intense groendaken, die het project ook identiteit geven. Zo vormen we een vertrapte tuin op de gevels van de woningen, een referentie aan de bestaande abdijtuin. Dat groen sluit direct aan op de leefruimte van de bewoners. We gingen ook heel bewust om met de keuze van de planten. En met zwaluwnestjes en vleermuisboxen creëren we een mini-ecosysteem.”

Hoe krijgt het aspect duurzaamheid vorm?

“Enerzijds is er ingezet op ecologische duurzaamheid, met de aanwezigheid van groen en beestjes. Er werd energietechnisch veel aandacht besteed aan de schil. Anderzijds is dit project ook economisch duurzaam, dankzij de goede mix tussen een bepaalde compactheid en ruimtelijk rendement. De sociale duurzaamheid wordt dan weer vertaald in de buurtondersteunende functies die hier aanwezig zullen zijn.”

Hof van Saeys Dendermonde abdijtuin

Wat maakt Hof van Saeys zo uniek?

“Op zo’n locatie, vlakbij alles, is een project als dit echt een meerwaarde. Je voelt er een bepaalde vibe van samenhorigheid, een communitygevoel zeg maar. En dat het er ook mooi uitziet, is natuurlijk mooi meegenomen.”

Matildestraat Dendermonde

Meer nieuws?

Contacteer ons!

Door ons je gegevens te verzenden, geef je aan dat je akkoord gaat met onze privacy policy.

Jeroen Caudron, <br> Uplace

Jeroen Caudron,
Uplace

0478 29 08 30